Woda z domowej stacji uzdatniania wody

Wszyscy wiemy, że picie wody jest dobre dla naszego zdrowia. Odwodnienie prowadzi do wielu problemów, takich jak sucha skóra, zmęczenie, przedwczesne starzenie się, przyrost masy ciała, wysoki poziom cholesterolu, zgaga, zaparcia, a nawet infekcje dróg moczowych. Picie wystarczającej ilości wody każdego dnia może pomóc uniknąć lub zmniejszyć te problemy. Czy jednak ma znaczenie, jaką wodę pijesz? Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jaka jest różnica między wodą z kranu, a wodą z domowej stacji uzdatniania wody?

Woda z kranu a woda filtrowana

Chociaż woda z kranu dostarczana przez wodociągi musi spełniać restrykcyjne parametry, istnieje wiele dodatkowych elementów, o których możesz nie wiedzieć. W całej linii przesyłowej może dochodzić do wielu nieszczelności oraz zanieczyszczeń. Na przykład, woda z kranu może zawierać arsen, drobnoustroje i inne niebezpieczne minerały. Niektóre zanieczyszczenia, np. aluminium, zostały powiązane z nadpobudliwością, trudnościami w uczeniu się u dzieci, chorobą Parkinsona, chorobami wątroby, problemami skórnymi i nie tylko. Kolejną niebezpieczną substancją w wodzie z kranu jest fluor. Niewielkie ilości fluoru maja właściwości lecznicze, lecz dodawany jest on obecnie do wielu produktów, a w niektórych miejscach woda z kranu ma niewiarygodnie wysoki poziom fluoru, co może prowadzić do zwiększonego ryzyka próchnicy zębów, może osłabiać układ odpornościowy, a nawet może prowadzić do przyspieszonego starzenia.

To tylko kilka z czynników, które można znaleźć w wodzie z kranu. Jednak czysta filtrowana woda to inna sprawa. Stacja uzdatniania wody usunie wszystkie zanieczyszczenia i zapewni najlepszą, zdrową przefiltrowaną wodę, jakiej potrzebuje Twój organizm.

Niektórzy myślą, że dostarczamy minerały z wody, którą pijemy. Właściwie powinniśmy otrzymywać minerały z pożywienia, które jemy, a wodę powinniśmy pić czystą. Twoje ciało może efektywniej wykorzystywać wodę, którą pijesz, gdy woda jest najpierw filtrowana. Przyjrzyjmy się temu bardziej szczegółowo.

Jak organizm wydajniej przetwarza filtrowaną wodę?

Kiedy pijesz niefiltrowaną wodę, twoje ciało musi ciężko pracować, aby przetworzyć zawarte w niej zanieczyszczenia. Twoje ciało musi działać jak filtr, aby usunąć szkodliwe chemikalia i substancje organiczne z wody. Wówczas woda będzie mogła być właściwie wykorzystana przez twoje ciało. Jeśli pijesz czystą wodę, proces filtracji już przeszedłeś, a organizm może przetwarzać wodę skuteczniej i szybciej.

Rozumiejąc w jaki sposób organizm przetwarza wodę, musimy również zrozumieć, że zasadniczo istnieją „dobre” i „złe” minerały. Kiedy jednak spojrzymy dokładniej, w wodzie, którą pijemy, jest bardzo mało dobrych minerałów, zwłaszcza w porównaniu z naszymi zalecanymi dziennymi porcjami. Dlatego to pożywienie powinno być głównym źródłem mikroelementów, a woda powinna być jedynie używana do nawadniania i innych celów zdrowotnych, ale nie jako główne źródło minerałów do zdrowego codziennego spożycia.

Porównując wodę filtrowaną i kranową ważne jest, aby zrozumieć zalety uzdatnianej wody. Po pierwsze, jest to najbardziej ekonomiczny wybór. Zaoszczędzisz dużo pieniędzy, kupując wysokiej jakości stacje uzdatniania wody. Po drugie, możesz przejąć bezpośrednią kontrolę nad jakością wody. To Ty decydujesz jakie składniki mają zostać dodane, a jakie odfiltrowane, dobierając odpowiednią stację uzdatniania wody. Inne kwestie, takie jak poziomy pH wody, są ważne, a filtrowanie zapewnia zdrową, czystą wodę. Usuwa złe minerały i dodane chemikalia, ale nie reaguje z naturalną równowagą pH wody. Jak widać, filtrowana woda ma większy sens dla naszego zdrowia, budżetu i środowiska.